modal adalh hati perniagaan..so tanpa modal kita tak dapat mulakan perniagaan.keuntungan dari modal yang kita keluarkan adalah buah dan bunga dari perniagaan..so belanjakan modal mengikut keperluan sahaja.modal terbahagi kepada dua jenis.yang pertama ialah modal harian dan modal pendamam.modal harian ialah jumlah modal yang anda perlu belanjakan untuk perniagaan anda setiap hari termasuk upah pekerja.contoh seperti membeli brgan basah dan kering.modal harian ni mcm perbelanjaan harian kita la kan..dan modal pendaman ialah modal jangka panjang dan modal yang kita jarang perasankan kewujudannya.bila tiba masa nak keluar modal baru baru perasan yang modal lama pon tak dapat lagi.contoh modal pendam ni macm ni la..jika anda membuka restoran..anda anda akan membeli meja,bangku,cawan,pinggan dan macm macm lagi la...so kirakan/jumlahkan semua sekali modal permulaan ni dlm satu buku rekod.
contohnya anda telah menghabiskan sejumlah rm20000 dlm memulakan perniagaan(tidak termausk modal harian dan bulanan/tahunan)..dan anda jangkakan selepas 4 tahun anda ingin menukar yang baru so anda perlu bahagikan rm 20,000 tadi kepada 4 tahun,setahun anda perlu kumpul rm 5,000 kan?kemudian bahagikan kepada 300 hari(tolak 60 hari sebagai hari cuti raya,cuti sakit dan sbgainya)..so sehari anda kena kumpul kembali modal yang anda laburkan td lebih kurang rm 16 sehari...anda buat satu tabung mengikut kreativiti anda,yg pntg tabung tersebut adalah tabung untuk mengumpul modal permulaan td.modal bulanan/tahunan juga adalah modal yang terpendam...contohnya modal bulanan/tahunan ialah...sewa kedai,tong gas,pinjaman bank(jika ada),bil elektrik,bil air,bil indah water,bil telefon,byrn pembaharuan lesen perniagaan,minyak kereta,tayar kereta,sewa dan kos repair kereta,dan roadtax...ha bnyak kan..tp apa2 yang berkaitan degn perniagaan adalah modal.ingat tu!!.....so bahagikan setiap bahagian modal mengikut bilangan hari yang anda perlukan...macam sewa kedai=bahagikan jumlah sewa kepada 30 hari,manakala bil air=bahagikan kadar purata penggunaan anda yang sebelumnya kepada 60 hari ataupun kepada tarikh bil air anda ada di depan pintu kedai..heee...roadtax kenderaan pulak anda bahagikan la sampai tarikh akhir roadtax kenderaan anda tu.macm tu la anda buat selagi dinamakan modal.so lepas dah siap anda bahagikan modal2 tu kepada jumlah hari anda..maka jumlahkan kesemuanya sekali dan tengok berapa jumlah yang perlu anda kutip dari hasil perniagaan anda...so jumlah modal tidak boleh dikutip kurang dari jumlah yang telah kita kira tadi kerana jumlah tersebut adalah jumlah tetap.tapi jumlah modal harian sentiasa berubah ubah...so pandai pandai la kita kira modal harian tu sebb setiap jenis masakan ada modal tersendiri.
hmm..tapi ada org kata.."eh aku tak untung la buat mcm ni hari hari asyik dapat modal je..untung dapat 10 ringgit je..."...so jawapan KDA ialah 'dia tak reti berniaga' nak tahu kenapa?haa...kalo perniagaan yang kita lakukan sekarang tidak berapa untung kenapa tidak dinaikkan harga menu/brgan di kedai anda?kenapa perlu bersusah payah jika anda dapat untung RM10 setiap hari?uncle yang kutip kotak kat kedai kedai pon boleh dapat berpuluh puluh ringgt sehari..so kurgkan modal yang kita boleh kurgkan dan jgn lak kurgkan bahan dalam masakan..nnt pelggan pon tak mau dtg sebb tak sedap...tp jika rm 10 tu sudah cukup bg anda sbgai owner..tak salah...tapi jgn la harga menu/brgn di kedai anda membunuh perniagaan kawan kawan anda pula....seimbangkan harga setiap menu/brgn di kedai anda.
so apa yang korg rase lepas baca artikel ni?tak puas hati?marah?benci?suka?anda nak cuba praktikkan?...takpe..komen anda diterima kat bawah ni..so KDA harap kalo ada yang marah tu....KDA mintak maaf...dan KDA tidak mau buat kawan kawan marah dgn KDA..hidup dua kali(di dunia dan akhirat kelak) dan mati hanya sekali..ingt tu...so hargailah kehdupan kita dgn bermaaf maafan...sekian terima kasih....
nota:
1.artikel ini adalah hasil dari pengalaman penulis sendiri sebarang copy and paste(salin dan tampal) artikel ini dilarang sama sekali kecuali besertakan url laman SLIG ataupun untuk simpanan peribadi.
2.artikel ini adalah rekaan sepenuhnya dari penulis..tiada unsur2 peniruan dari laman blog yg lain..sekiranya ada yang sama itu tidak disengajakan dan kemungkinan ia adalah faktor dari pengalaman sahaja(no copy and paste)
..HARAP MAKLUM...
...29 Oct 2015....
'Hai..saya disini
No Title for now
No Title
Sebarang artikel mahupun apa apa objek yang diposkan di dalam blog ini adalah hak milik penuh Myls4u...namun begitu sebarang artikel dari luar yang di kongsikan dalam blog ini adalah hak milik kepada 'link' kredit yang myls4u letakkan pada artikel tersebut....
Halaman
Doumo arigato gozaimasu,mata kite kudasai...=(^_^)=
Isnin, 20 Disember 2010
Tips pengiraan modal(premis makanan)..
Labels:
Myls4U Coretan,
Myls4U Tip dan Trik
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan